Egy Pony gondolata a videójátékokról

Egy Pony gondolata a videójátékokról

Gyerekkorunk videójátékai Kovács Sándorral

2021. május 14. - Pony_paci

Rengeteg fiatal gyerek korát aranyozták be a videójátékok ezért gondoltam leülök jó barátommal Kovács Sándorral és beszélhetnénk egyet, hogy mi milyen videójátékokon nőtünk fel és hogy milyen videójátékokat játszunk ma már. Mind a ketten már fiatalon részesültünk a videójátékok által nyújtott varázslatos világokban, de emlékszünk még mi volt az első nagy "szerelem". A válasz igen!

Sándorral csupán 2 év válasz bennünket el, ezért várható volt, hogy hasonló címekkel találkozunk fiatalon, de így is voltak eltérő játékok melyről a másik még nem is hallott. Valamint az is kiderült, hogy mind kettőnk ízlésé egész közel áll egymáshoz.

Miután beleástuk magunkat, hogy milyen játékokkal kezdtük gamer karrierünket kicsit arról is csevegtünk, hogy milyen játékokkal játszunk a mai napig. Mind kettőnknek nagy szerelme volt az RTS zsáner, de amíg Sándor a management játékok felé hajlott én inkább a shooter-eken nőtem fel. Ennek ellenére mind a ketten a League of Legends játéknál horgonyoztunk le mert ez a játékban mindig van valamit tanulni. És mert temérdek történet várja az Univerzum oldalra tévedőket melyen mindenki megtalálhatja kedvenc történetét és karakterét.

A játék konzolok nem voltak feltétlenül gyerek korunk legmeghatározóbb eszközei, de mind a kettőnknek meg volt a tapasztalata velük. A jövőben mind a ketten tervezünk valamilyen játékkonzolt vagy VR-t vásárolni, de más okokból. Még Sándor a Beat Sabert és a VR világát kívánná jobban megismerni, addig én a Just Dance tánc parkettjére táncolnám be magamat.

A végére hagytuk általunk kevésbé kedvelt zsánereinket, maradjunk annyian hogy én ne kerüljek kormány elé Sanyi pedig maradjon távol a lőfegyverekkel teli virtuális harcmezökről.

A teljes beszélgetést meghallgathatjátok a fenti videóban.

 

Runterra világa első rész: Freljord, Ionia

Runterra egy képzeletbeli világ mely a League of Legends karaktereinek ad otthont. Ezt a Riot games egy külön csapata bővíti és szépíti hónapról hónapra és ahogy a karakterek száma úgy a történetek száma is növekszik.

Runterrán tizenkettő térséget tudunk megkülönböztetni mindegyik más és más kultúrával és stílussal, hogy mindenki megtalálhassa kedvelt stílusát, valamint, hogy minden karakter megtalálhassa otthonát. A világban a kalózokon át a vikingeken keresztül az istenségekig minden megtalálható csak bele kell ásnunk magunkat a temérdek rövid történekebe. Viszont szeretném most megragadni az alkalmat, hogy ezt a tizenkét térséget röviden bemutathassam egy sorozat keretében hátha felkeltem az érdeklődést.Which Region has the Strongest Comp? - Best 5 for Each Region of the  Runterra - Inven Global

Első térségünk a Freljord mely egy északi hideg vidék, ahol a túlélésért küzdenek az emberek három nagy különböző törzsben vagy magányosan. A túlélés rendkívül nehéz ugyanis nem csak a dermesztő hideg az ellenfele az embernek hanem még a környezetben élő állatok is. Az törzseket három hölgy irányítja és minden törzsnek más elképzelései vannak Freljord jövőjéről ez okozza nézeteltéréseiket a történetekben.Freljord Tribos | League Amino - Português Amino

 Az első ilyen törzs az Avarosan akiket Ashe vezet, aki abban hisz, hogy egyesíteni kell egész Freljordot, hogy mindenki békében éljen és ne kelljen senkinek a túlélés miatt küzdenie és azon gondolkodnia mi lesz-e holnap étel ők az idealisták Freljordon.

 A második törzs a Winter’s Claw nevű törzs melynek vezetője Sejuani és ők úgy gondoljak, hogy aki Freljordon szeretne élni annak egyedül is képesnek kell lennie a túlélésre ezen a dermesztő, kíméletlen térségben.

 A harmadik törzs a Frostguard melyet Lissandra vezet és ő abban hisz, hogy Freljordot vissza kell állítani az eredeti állapotára és jégbe borítani, hogy megvédhessék a True Ice-nak nevezett rendkívül veszélyes anyagot a külvilágtól.

Freljord dinamikáját főleg ez a három törzs egymás közötti interakció határozzák meg de egy biztos mindenki a túlélésért harcol ezen területen.

A következő vidék egy kevésé hideg, de hasonlóan veszélyes sziget csoport Ionia. Itt a lakosok a természettel és a spirituális világgal harmóniában kell, hogy éljenek különben, a természet könyörtelenül visszavág. Ilyenre egy remek példa például a házépítés, tegyük fel szeretnénk egy fára házat építeni, ha megsértjük vagy kárt okozunk a fában akkor a fa úgy fog tovább növekedni, hogy házunkban kárt tegyen esetleg lerombolja azt. Valamint itt rengeteg emberszerű élőlény van melyeket Vastayan-nak neveznek, akik voltakép ember állat hibridek.

Champions of Ionia – Legends of Runeterra Support

A másik nagy hangsúly itt a harcművészeteken van, a legerősebb harcosok általában itt tanulják el a különleges technikákat melyek segítségével akár seregeket tudnak a földdel egyenlővé tenni.

Itt békében éltek az emberek egymással amíg egy másik térség Noxus aki egy hódításra szakosodott nemzet, be nem tette a lábát Ioniába, hogy elfoglalja azt. Azonban mivel itt kiváló harcosok voltak és a természet is velük volt nem jártak sikerrel nyers erővel és csak különböző toxikus gázok segítségével tudtak egy kis részt elfoglalni a fő szigetből.

Ez lett volna dióhéjban Freljord és Ionia persze sokkal több van ezeknek a nemzetekben, mint amint most elmondtam, de remélem kedvcsinálónak elég volt. Ha többet szeretnétek megtudni javaslom a League of Legends univerzum oldalát mely segítségével sokkal többet tudhattok meg Runeterráról.

Egy Évtized Sirius-al

Gondolom nem kell bemutatnom a magyar youtube egyik legjelentősebb arcát, akin rengeteg gyerek nőhetett fel és ámulhatott redstone tudásán. Az ember, akiről beszélek nem más, mint Gergely Viktor vagy Sirius aki idén áprilisban ünnepelte, hogy 10 éve készít youtube videókat a nagyérdeműnek.

Ő a magyar videós, akitől a nézők kérték, hogy fizethessenek neki | 24.hu

Az első videó, amit közzé tett Sirius az nem más, mint egy Mindecraft videó, amiben egy redstone szerkezetet mutat be és annak össze szerelését. A csatorna korai szakaszában főleg ilyen videók voltak, de ezek is szép lassan egyre nagyobb érdeklődésre tettek szert. Későbbiekben csatlakozott a mókához Slowmo azaz Máté Viktor gyerekkori barátja és ketten hódították meg a magyar Minecraft tartalmakat amint vagy kettesben esetlg barátaikkal kalandoztak a paradicsomban, vagy próbáltak túlélni egy gömbön.

Azonban Viktor és Máté nem csak a Minecraft tartalmakat gyártották az internetre amint Viktornak lehetősége volt, hogy számítógépét fejlessze azonnal megtette és új tartalmak kezdtek beszivárogni a csatornára. Ilyen volt a Diablo a Starcraft, a Simcity és később a League of Legends és még sorolhatnám. Dominánsabb tartalom a Starcraft lett ugyanis Viktornak ez egy a szívéhez nagyon közel álló játék és még az elején csak a fajokat és magát a játékot mutatta be később már Starcraft matinéban mérkőzéseket kommentált. A másik nagyobb tartalom a League of Legends játékból jött, ahol barátaival általában csütörtökönként kapcsolódtak ki és szórakoztatták a nézőket elbűvölő személyiségükkel, de mind ezek mellett a Minecraft tartalmak mindig megmaradtak a csatornán, nem tűntek el annak ellenére, hogy új játékokat is láthattunk.

Rengeteg játék megfordult Viktor csatornáján nem is lenne idő mind felsorolni, de nem csak videójátékok találhatóak meg az ő csatornáján. A karrierje során volt szerencséje másik nagy szerelmének élni a LEGO-nak. A LEGO streamek (élő közvetítések) és videók, ahol Viktor különböző szetteket mutat be és rak össze melyet sokan álmodni mertek, hogy a kezük közé kerülhet ilyen például a UCS Millennium Falcon (75192) mely az egyik legnagyobb LEGO szett.

Ami még említésre méltó, hogy nem csak videókat gyárt, hanem rengeteg magyar gamer rendezvénynek a szervezésében, megvalósításában segédkezett. hogy a látogatók a legjobb élményben részesülhessenek és kedvenc videósaikkal találkozhassanak.

Mára viszont kevesebb videót gyárt, de még mindig megtalálható a hét több napján a Twitch csatornáján, ahol sok változatos tartalom várhatja az oda látogatókat és rendkívül szórakoztató élő közvetítésekben vehetnek részt a nézők. Itt újabb játékok várják a nézőket, de a Minecraftos tartalmak is jelen vannak és itt Viktornak lehetősége nyílik arra, hogy sokkal interaktívabb legyen nézőivel, mint egy Youtube videó keretében.

Az alábbi videóban ezekről és még sok másról beszélgettem Viktorral.

Új város építős játék a láthatáron

Akik videójátékokkal játszanak valószínűleg ismerik az olyan játékokat, mint a SimCity vagy a Cities Skylines címeket csak hogy soroljak párat azonban idén érkezik egy új versenyző a piacra mely egy érdekes csavarral fűszerezte meg a zsánert, ami még egyesek számára még hívogatóbb is lehet.

A Timberborn egy 2021-ben megjelenésre váró város építő fejlesztő játék melyet a Mechanistry cég ad ki mely egy lengyel, kezdő játék készítő cég, akiknek ez az első játéka. A játékban a megszokottól eltérő élőlényeket kell ellátnunk, és új érdekes kihívásokkal kell megküzdenünk játékunk során. A játék zsánerben megszokott emberi városok helyett egy hód várost kell építenünk és túlélnünk a természet csapásait.

Buy Timberborn Steam

 A játékban hódjainkat kell irányítanunk, hogy nyersanyagokat gyűjtsenek, mint például a fa, hogy különböző épületeket húzzanak fel, de figyelnünk kell arra is hogy a hódok egyenek, igyanak és aludjanak miközben a munkájukat végzik. Ezért szükséges a közeli folyóból vizet nyerni melyet víztárolókban tudunk tárolni és erre nagy szükségünk lesz később, de ne rohanjunk ennyire előre. A hódok élelmét bogyó gyűjtéssel, illetve földműveléssel tudjuk biztosítani ez szükséges, hogy hódjaink ne halljanak éhen. Ha sikerül a termelést magas szintre emelni akkor érdemes viszont egy raktárat építeni, ahol tárolhatjuk fogyasztásra váró ételeket. Egy másik fontos tényező a víz ugyanis hódjainknak szükségük van vízhez az életben maradáshoz, valamint a nem folyó melletti farmoknak is kell vízellátás, hogy a növények növekedni tudjanak. A másik fontos dolog, hogy figyelnünk kell hódjaink jólétét és biztosítani kell nekik alvóhelyet, hogy jobb eredménnyel dolgozzanak a munka órákban.

Azonban a legfontosabb nyersanyag a játékban a fa ami az épületek megépítéséhez szükséges és ezekkel az épületekkel új kapuk nyílhatnak játékunkban, mint például a folyó áramlásából kinyert energia mellyel gépeket tudunk üzemeltetni ami ezért szükséges mert bizonyos anyagok mint például a deszka csak egy épületben tudnak a hódok előállítani melyhez energia szükséges.

Ami meg a munkaórákat illeti a játékos be tudja állítani, hogy egy napból hány órát dolgozzanak a hódok, a túl sok munkavégzés rontja a hódok kedvét, de sokkal több nyersanyagot termelnek míg a rövidebb munkanapok javítják a hódok kedélyi állapotát, de kevesebb a termelés. A játék folyamán meg kell találni a számunkra megfelelő egyensúlyt, hogy fel tudjunk készülni az elénk állított kihívásokra, mint például a száraz időszakra melyben az eddig vizet szolgáló folyók kiszáradnak és saját készletünkkel kell túlélnünk a szárazságot.

A játék jelenleg csak demóként érhető el, de, én már így is több órát öltem bele és csak harmadik alkalomra sikerült nem az első száraz időszakban nem kipusztítanom az egész hód birodalmamat, de még ekkor is remekül szórakoztam.

A Starcraft Története és Játékmenete

A Real Time Strategy (RTS) játékok bár már megélték fénykorukat, de még a mai nap is nagy elismerés övezi őket. Kettő főbb cím a Warcraft és a Starcraft játékok melyek az 1990-es években egy új szintre emelték az RTS zsánert és rengeteg embernek a gyerek korát aranyozták be. De egy átlagos embernek vagy egy fiatalnak ezek a címek nem igazán jelentenek semmit. Engedjék meg, hogy bemutassam röviden a Starcraft játékot hátha kedvet csinálok egy régi, de még a mai világban is jónak számító játék mire képes több mint 20 évvel kiadása után.

A Starcraftot 1998-ban adta ki a Blizzard Entertianment, és már indulásakor nagy népszerűségnek örvendett erre ad tanúbizonyságot az, hogy már a kiadása évében az eladási listák élére került. Valamint több díjjal is büszkélkedhet, mint például a Legjobb stratégiai játék kategóriában elnyert Origins Award.StarCraft (video game) - Wikipedia

A játékban 3 fajjal feszülhetnek az emberek egymásnak vagy tehetik próbára magukat a mesterséges intelligencia ellen ezek a fajok a Terran avagy az emberek, valamint kettő kitalált faj a zerg és a protoss. Mind három faj nagyban eltér egymástól ezért a játékélmény mikor új fajjal játszunk drasztikusan megváltozik, de az alapok ugyan azok.

A Starcraft játékmenete alapvetően két erőforrás, az ásvány és a vespene gázbányászata és a készletekkel való gazdálkodás körül összpontosul; ezen nyersanyagok szükségesek szinte minden művelethez, így többek közt a tovább fejlődéshez, az új egységek kiképzéséhez, a meglévők javításához és az épületek felhúzásához. Előbbi kék színű ásványok mind az egységek, mind különböző épületek építéséhez és fejlesztéséhez szükségesek, amelyek a játéktéren található lelőhelyekről gyűjthetők be.

 Vespene gáz szükséges a fejlett egységek és épületek gyártásához, amit a játékban található gejzíres kürtőkre épített gázkinyerést lebonyolító épületekkel lehet kitermelni. Alapvetően az ezekkel való helyes sáfárkodás juttathatja döntő előnyhöz a játékost ellenfeleivel szemben. A bányászat menete nem tér el lényegesen a különböző fajok esetében.

A játék másik fontos aspektusa az utánpótlás, amely a seregek túlburjánzását hivatott megakadályozni; ha ez nem biztosított, további egységek nem képezhetőek ki. A két humanoid faj épületek felhúzásával, míg a zerg egy különleges egység, a Overlord tenyésztésével javíthat helyzetén. Az utánpótlás folyamatos biztosítása a győzelem második alappillére. Emellett él még a játékban egy beépített felső korlát az egységek számára, amely szerint minden játékosnak legfeljebb 200 egysége lehet egy időben.

Az épületek helyes elrendezése, vagyis a bázis kialakítása a támadások visszaverésénél jut fontos szerephez; a játékosok rendszerint nagy hangsúlyt fektetnek nyersanyag-forrásaik biztosítására mind védelmi épületekkel, mind a harci egységeikkel; ezzel párhuzamosan a támadásnál általában az ellenfélnek a forrásoktól való elvágása a fő cél. Az épületek fajonként igen erősen eltérnek, mind az építhetőség, mind a nyersanyag-igény, mind funkció szempontjából. A leglényegesebb különbség talán, hogy a zerg épületei csak fertőzött talajra építhetőek, amelyre azonban a protoss vagy terran épületek nem húzhatók fel.

A leglátványosabb játékelem kétségkívül a haderő; ennek megfelelő kezelése a kulcs a győzelemhez. Ugyan az egyes fajok egységei merőben eltérnek, az erőviszonyok – ellentmondva a játék történetének – mégis kiegyensúlyozottak: egyik félnek sincs nagy előnye a többivel szemben.

Ami a történetet illeti a StarCraft egy a messzi jövőben játszódó sci-fi, amely három intelligens faj küzdelmeit követi nyomon avilágegyetem egy távoli területén; ezek a Földről elmenekült emberek, avagy a terranok, a közös tudattal rendelkező, rovarszerű lényekből álló zerg, illetve a rendkívül magas technikai fejlettséggel bíró, humanoid protossok. Konfliktusukat az egyjátékos küldetés dolgozza fel.

Napjainkban már a Starcraft 2 a dominánsabb változat, de személy szerint soha nem felejtem el milyen nagyszerű játékot tapasztalhattam meg már gyermekként.

süti beállítások módosítása